Hoe om ‘n storie te struktureer: Verstaan ​​narratiewe struktuur.

Van oorspronklike verhale tot volksverhale tot bonatuurlike mitologie, is goedvertelde verhale oor kulture en generasies oorgedra. In vandag se wêreld is ons die meeste vertroud met storievertelling in een van vier vorme: gesproke stories, romans (of kortverhale), lewendige teater en verfilmde vermaak. In alle vorme van media is die stories wat die toets van die tyd deurstaan ​​dié met sterk, dwingende narratiewe struktuur.

WAT IS NARRATIEWE STRUKTUUR?

Narratiewe struktuur – wat ook bekend staan ​​as storiestruktuur, storielyn of plotlyn – is die organisatoriese raamwerk van ‘n storie. Verhale het ‘n begin, ‘n middel en ‘n einde. Wanneer al drie hierdie storie-afdelings individueel boeiend is, maar ook goed saamwerk, kan vertellings glad en boeiend wees.

5 TIPES NARRATIEWE STRUKTUUR

Met verloop van tyd het romanskrywers, dramaturge en draaiboekskrywers spesifieke maniere ontwikkel om ‘n narratief te raam. Hierdie narratiewe tegnieke verskil in hoe ‘n reeks gebeure aangebied word, maar elke raamwerk het bewys dat dit ‘n nuttige hulpmiddel is vir skrywers wat dit gebruik. Hier is vyf besonder kragtige sjablone vir ‘n storie se plotstruktuur:

 1. Lineêre plotstruktuur: In ‘n boek, toneelstuk, fliek of TV-episode met ‘n lineêre plotstruktuur, word gebeure in chronologiese volgorde aangebied. Dit beteken nie dat karakters die verlede kan onthou nie – die hoofkarakter kan byvoorbeeld deur ‘n terugflits gaan, maar enige nie-chronologiese elemente word duidelik as sodanig geïdentifiseer. Die meeste boeke, toneelstukke, films en TV-programme gebruik ‘n lineêre plotstruktuur
 2. Nie- lineêre plotstruktuur: In hierdie storiestruktuur sal plotgebeure buite hul chronologiese volgorde bekendgestel word. Die eerste toneel van ‘n nie-lineêre boek of fliek kan eintlik die laaste ding wees wat chronologies gebeur. Stories wat buite orde vertel word, kan ‘n gehoor aanvanklik verwar, maar dit kan nogal lonend wees wanneer die storie sy ontknoping bereik en intrige se drade saamgebind word.
 3. Parallelle plotstruktuur: In ‘n parallelle plotstruktuur ontvou verskeie storielyne gelyktydig. Soms oorskry hulle mekaar – soos in Charles Dickens se A Tale of Two Cities – en soms nie – soos in Nathaniel Rich se The Mayor’s Tongue.
 4. Sirkelvormige plotstruktuur: In hierdie struktuur eindig die storie waar dit begin het, aangesien gebeure uiteindelik teruglei na die beeldspraak, gebeurtenis of werklike toneel wat die verhaal begin. Sirkelvormige plotstrukture bestaan ​​op alle vlakke van skryfwerk.
 5. Interaktiewe plotstruktuur: In ‘n interaktiewe plotstruktuur pas die storie aan by die giere van die leser of kyker. Een so voorbeeld is die Choose your own adventure-reeks kinderboeke, waar lesers verskillende storielyne ervaar na gelang van watter bladsy hulle na blaai.

4 DINGE OM TE OORWEEG WANNEER ‘N NARRATIEWE STRUKTUUR GESKEP WORD

Min skrywers beplan hul storie of draaiboek rondom ‘n narratiewe struktuur. Hulle oorweeg eerder ander elemente eerste, en hulle vestig eers op ‘n plotstruktuur nadat hulle verskeie sleutelvrae beantwoord het.

 1. Wat is die protagonis se karakterboog? Dink aan watter verandering jy wil hê jou protagonis moet ondergaan, en watter reeks gebeure daardie verandering moontlik sal maak. Die meeste lesers en kykers gee veral om oor karakterontwikkeling; hierdie element moet sterk wees voordat jy by die meganika uitkom van hoe jou storie vertel gaan word.
 2. Is die verteller in die eerste persoon of derde persoon? Vertelling in die derde persoon is geneig om skrywers groter buigsaamheid te bied. Dit laat ‘n mate van alwetendheid toe wat parallelle, sirkelvormige en nie-lineêre narratiewe moontlik maak. As jy sterk voel dat jou storie in die eerste persoon vertel moet word, is dit gewoonlik die veiligste om ‘n lineêre storiestruktuur te kies — maar onthou dat jy steeds terugflitse en baie innerlike monoloog kan gebruik.
 3. Wat is die belangrikste gebeure in die verhaal? Identifiseer wat jou beginpunt sal wees, jou aanhitsende insident, jou stygende optrede, jou keerpunte, jou klimaks, jou dalende optrede en jou finale slot. Elkeen van hierdie dele van die verhaal sal as raakpunte funksioneer wat jou storie anker. Vra jouself af of hulle in ‘n nie-tradisionele storiestruktuur kan bestaan. As die antwoord ja is, oorweeg dit om die een of ander nie-lineêre storievertelling te begin. As jy dit reg doen, kan dit jou roman of draaiboek help uitstaan .
 4. Hoeveel perspektiewe word aangebied? Soms word ‘n goeie storie die beste deur verskeie standpunte vertel. Om ‘n reeks gebeure deur die oë van verskillende karakters te bekyk, skep ‘n digte tapisserie om die leser te betrek. Parallelle struktuur help ook om verskeie perspektiewe ten toon te stel.

3 WENKE VIR HOE OM ‘N NARRATIEWE STRUKTUUR TE BOU

Sodra jy ‘n paar sleutelvrae oor jou karakters, jou primêre storie en dalk ‘n subplot of twee beantwoord het, is jy gereed om die hele storie in ‘n vaste narratiewe struktuur te verbind. Hier is ‘n paar konstruktiewe maniere om dit te doen.

 1. Organiseer jou narratief in ‘n driehandelingstruktuur. Verhale kan in enige aantal bedrywe verdeel word, maar drie bedrywe is redelik standaard. (As jy ‘n halfuur lange TV-draaiboek skryf, dink aan die advertensies soos jou optrede breek.) Verdeel jou storie in uiteensetting en ‘n aanhitsend insident in die eerste bedryf, ‘n stygende aksie wat lei tot ‘n klimaks in die tweede bedryf, en ‘n klimaks wat in die slotbedryf in resolusie ontaard. Deur jou storie rofweg op hierdie manier te verdeel, mag jy vind dat jy meer optredes nodig het.
 2. Bepaal wat jy wil hê jou lesers en gehoor moet weet oor jou karakters en wanneer. ‘n Karakter se besondere eienskappe en hul agtergrond kan spesiale elemente wees wat jy mettertyd wil uitklaar — miskien via ‘n nie-lineêre storiestruktuur. Of dalk is daar sekere karakters wat jy wil hê jou gehoor moet van die beginpunt af ten volle verstaan. Maak seker dat elke karakter se groei regdeur die draaiboek goed verloop.
 3. Gee aandag aan los punte. Terwyl jy skryf, moet jy seker maak dat jy nie ‘n spoor van hangende narratiewe drade agterlaat nie. As jy vrae in jou lesers se gedagtes opper, maak seker dat jy dit beantwoord. Onthou dat deel van ‘n goeie storieverteller ‘n bietjie gehaltebeheer is. Jou leser of kyker hoef nie elke storiekeuse wat jy maak lief te hê nie, maar hulle wil altyd vol vertroue voel dat jy, as die storieverteller, ‘n duidelike greep het op al die karakters en intrigelyne wat jy bekendgestel het.