ONTWIKKEL DIE STORIE
Kry inspirasie uit `ʼn roman. Die meeste romans begin met `ʼn klein inspirasie saad. Miskien het jy `ʼn idee vir `ʼn groot karakter, `ʼn interessante scenario of `ʼn unieke probleem wat jy in die vorm van `ʼn roman wil gebruik of aanspreek. Wat ook al jou idee is, jy kan die roman daaroor en om dit ontwikkel.
Skryf oor wat jy weet of ten minste waaroor jy passievol is. As dit jou inspireer om `ʼn roman oor Rusland in die 17de eeu te skryf, maar jy weet niks van daardie tyd nie en jy is nie baie geïnteresseerd in die Russiese kultuur nie, moet jy dalk die idee heroorweeg. Probeer `ʼn scenario, tema of kultuur te kies waarop jou boek gebaseer is en waaroor jy iets weet. Maak gebruik van jou eie ervarings.
DINKSKRUM
Skep ʼn dinkskrum. Voordat jy die eerste hoofstuk begin, moet jy dinkskrum. Hierdie eerste stadium van beplanning is noodsaaklik om die algemene panorama te skep. Wat is die punt van hierdie roman? Is dit net om te vermaak of probeer jy om politieke of morele punt te maak? Wie is die gehoor of leser van hierdie roman? Wie wil jy lok? Wat is die genre of kategorie van hierdie roman? Is dit romanse, familiedrama, wetenskapfiksie, misdaad of misterie, fiksie vir jong volwassenes of `ʼn kombinasie hiervan?
ONTWIKKEL JOU KARAKTERS
Alhoewel jy nie alles oor jou karakters in die eerste bladsye van jou roman moet openbaar nie, is dit belangrik dat jy hul agtergrond ken om die motivering van elkeen te verstaan. Neem tyd om te skryf oor die agtergrond van elk van jou karakters. Sommige vrae wat jy moet beantwoord wanneer jy hierdie agtergrond ontwikkel, sluit in:
Waar kom die karakter vandaan?
Hoe het hy/sy groot geword?
Wat is sy/haar karakterwaardes?
Wat is dit wat die karakter haat? Wat is die invloed daarop?
Wat is die voorkoms van die karakter? Hoe praat jy? Hoe tree dit op? Wat is die konflik van hierdie karakter? Hoe kan ek hom konfronteer?
IDENTIFISEER DIE SCENARIO
Die scenario vir jou roman kan uitgebrei of min wees, maar dit is op enige manier belangrik. Voordat jy begin skryf, neem tyd om jouself vrae te stel oor die scenario, soos: Watter scenario’s is die skrywers geneig om in hierdie genre te gebruik? Wat is die toon of omgewing wat jy verkies die scenario moet hê? Hoe kan jy dit bereik? Is dit werklik of denkbeeldig? Stedelik of landelik? Groot of klein? Watter stede, dorpe, paaie en strukture is teenwoordig? Moet jy navorsing doen om meer oor die scenario te leer?
SKEP `ʼn STORIEBORD
Hier sit jy jou planne op papier en maak seker dat alles in `ʼn samehangende en boeiende storie pas. Nie al die idees wat uit die dinkskrum kom, sal in die finale roman wees nie, so nou is die tyd om te bepaal wat sal werk, hoe dit sal vloei en wat die struktuur van jou roman mag wees. Jy kan `ʼn letterlike grafiese teks op `ʼn groot wit bord of plakkaat skep, of jy kan `ʼn stukkie papier of `ʼn rekenaardokument gebruik. As jy `ʼn witbord gebruik, moet jy `ʼn goeie foto van jou notas neem wanneer jy klaar is. Die laaste ding wat jy wil, is dat al jou harde werk per ongeluk uitgevee word. Begin met ‘gooi karakters’: elke herhalende karakter moet hier verskyn, met sy naam en `ʼn kort beskrywing. Byvoorbeeld: dit sluit ouderdom, geslag, enige belangrike fisiese eienskap en sy algemene rol in die storie. Maak `ʼn lys van elke hoofstuk en som op wat in elke hoofstuk gebeur. Jy hoef nie elke detail in te sluit nie, maar jy moet enige element van die storie insluit wat nodig is, gebaseer op vorige hoofstukke.
WORD VOLG MET: Begin skryf.